Duurzaamheid

Bij Riwal beschouwen we duurzaamheid als één van onze pijlers. Onze producten en diensten worden gebruikt in tal van sectoren, waaronder bouw, installatietechniek, onderhoud, industrie en logistiek. We zien dan ook een belangrijke rol voor Riwal in de transitie naar een klimaatneutrale en gezonde leefomgeving. We zetten ons in voor de gezondheid van mensen en het verbeteren van de natuurlijke omgeving.

EcoVadis Gold Level

EcoVadis beoordeelt bedrijven op hun duurzaamheidsprestaties door te kijken naar hun inspanningen op de volgende gebieden: milieu, arbeid, bedrijfsethiek en duurzaam inkopen. Momenteel hebben we een gouden medaille van EcoVadis (2023), waarmee we in de top 25% van beoordeelde bedrijven zitten. We willen onze inzet voor onze duurzaamheidsdoelen bewijzen en streven ernaar om in 2025 een Ecovadis Platinum-niveau te bereiken.

Focusgebied 1: CO2-uitstoot van onze activiteiten

Elektrificatie

Tegen 2030 willen we de uitstoot van onze apparatuur met 30% verminderen ten opzichte van 2020. Op die manier helpen we onze klanten om te voldoen aan de steeds strengere wet- en regelgeving en om hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Het elektrificeren van onze vloot is daarom topprioriteit. Eind 2022 was al 65% van onze vloot in Europa elektrisch aangedreven en streven we naar 90% in 2030. Niet alleen wordt onze verhuurvloot voornamelijk uitgebreid met volledig elektrische hoogwerkers, ook diesel aangedreven hoogwerkers worden door onze eigen technische specialisten omgebouwd.

Biodiesel

Op dit moment zijn nog niet voor alle projecten elektrische hoogwerkers op de markt. Een deel van onze vloot bestaat daarom nog uit machines die op brandstof werken. In verschillende landen, waaronder Nederland en Zweden, is diesel daarom vervangen door (HVO100) biobrandstof en onderzoeken andere landen de mogelijkheid hiertoe. Biodiesel is 100% afkomstig van reststromen en vermindert, vergeleken met gewone B7-diesel, de CO2-uitstoot met 90% en vermindert de uitstoot van stikstof, fijnstof en zwavel aanzienlijk.

Slimmer transport

CO2-reductie wordt niet alleen bereikt door slimme aanpassingen aan onze huurvloot. Ook op het gebied van transport is er milieuwinst te behalen, want hoe efficiënter we ons transport organiseren, hoe minder kilometers onze vrachtwagens hoeven te rijden. Daarnaast stoten nieuwe modellen steeds minder schadelijke stoffen uit en moderniseren we onze vloot vrachtwagens en servicewagens continu.

Focusgebied 3: Circulair gebruik van materialen

Door te werken volgens circulaire principes verminderen we onze behoefte aan primaire grondstoffen en laten we grondstoffen in kringlopen circuleren. Binnen Riwal zijn verschillende initiatieven ontwikkeld voor het hergebruik van grondstoffen. Zo is er in verschillende landen geïnvesteerd in een slim afvalwatersysteem voor onze machinewasstraten, waardoor het waterverbruik met wel 67% is afgenomen. Ook het olieverbruik is aangepakt. Bij Riwal Frankrijk wordt ongeveer 90% van de gebruikte olie gerecycled tot nieuwe olie, terwijl de resterende 10% wordt gebruikt voor energieopwekking.

In 2022 werd 73% van ons afval gerecycled en ons doel is om in 2030 90% van het afval gerecycled te hebben. Door geleidelijk het aandeel hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen te verhogen en het aandeel primaire grondstoffen te verlagen, wil Riwal de milieu-impact die ontstaat door het gebruik van grondstoffen en materialen verminderen.


Focusgebied 4: Een duurzame werkomgeving




Natuurlijk werken we bij Riwal zo energiezuinig mogelijk en zijn de standaard besparingsmaatregelen al langer van kracht. Van LED-verlichting en afvalscheiding tot het papierloze kantoor. Echter, bij een duurzame werkomgeving komen ook andere zaken kijken.

Diversiteitsbeleid

Bij een duurzame werkomgeving hoort volgens ons ook een diversiteitsbeleid, waarbij ons personeelsbestand een afspiegeling is van de maatschappij. In deze mannelijke sector zijn we namelijk goed op weg om in 2025 25% vrouwelijke medewerkers te hebben.

Vitaliteitsprogramma

We hechten veel waarde aan gezonde en gelukkige medewerkers. Dat is niet alleen belangrijk voor ons en voor de continuïteit van het bedrijf, maar ook voor onze medewerkers zelf. Een goede gezondheid is immers een groot goed.

Via ons vitaliteitsprogramma werken we aan gezonde, fitte en gelukkige medewerkers. Het aanbod is breed: van sportevenementen, gezonde voeding op het werk, gezondheids- en werkplekchecks en jobcoaching tot begeleiding bij ziekte. Natuurlijk wil iedereen gezond blijven en met plezier werken. Riwal helpt medewerkers daarbij.

CO2-uitstoot

-30%

Afvalrecycling

90%

Electrische machines in de vloot

90%

Sponsoring en goede doelen

Duurzame relaties met medewerkers, klanten en leveranciers zijn belangrijk voor ons, net als het leveren van een positieve bijdrage aan de maatschappij. Daarom zijn we verschillende partnerschappen aangegaan in onder andere de gezondheidszorg, sport en culturele sector en steunen we talloze goede doelen waaronder Pink Ribbon.

Hoewel we tegenwoordig in heel Europa – en daarbuiten – actief zijn, liggen onze wortels in Nederland. In Dordrecht, om precies te zijn. We voelen ons dan ook zeer betrokken bij de Dordtse gemeenschap. Dat onderstrepen we door organisaties en verenigingen te steunen, van voetbalclub FC Dordrecht tot populaire lokale muziekfestivals als Wantijpop en Big Rivers. Sinds 2019 zijn we daarbij ook de trotse hoofdsponsor en naamgever van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon.

Tijdens de eerste fase van de corona pandemie in 2020 stelde Riwal op verschillende locaties in verschillende landen hoogwerkers en operators beschikbaar, zodat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hun familieleden op afstand konden zien en spreken terwijl deze in lockdown waren en geen bezoek konden ontvangen.

Week van de Duurzaamheid

Elk jaar besteden ons hoofdkantoor en onze Nederlandse vestiging extra aandacht aan duurzaamheid tijdens onze Duurzaamheidsweek. Met onder andere activiteiten die gericht zijn op de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers, maar ook op de lokale gemeenschap en de flora en fauna in onze omgeving. Neem bijvoorbeeld het zwerfvuil opruimen rond onze kantoren en depots, een Fiets naar je Werk Dag te organiseren en door te doneren aan natuurbeschermingsprojecten.