Deel je zorg met Ingeborg: Onderkoeling bij werken op hoogte

Bekijk de aflevering van Deel je zorg met Ingeborg. In deze aflevering wordt aandacht besteedt aan onderkoeling, wat het is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.

Leestijd: ± 2 minuten.

Tekenen en risico’s van onderkoeling

Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen die buiten actief is en dus ook tijdens het werken op hoogte.

Onderkoeling treedt op in vier fases:

1e fase: kippenvel
2e fase: rillen en soms agitatie (rusteloosheid of opgewonden)
3e fase: persoon in kwestie wordt suf en sloom en gaat slechter presteren
4e fase: onder de 32C bewusteloosheid en onder de 28C kan een spontane hartstilstand optreden.

Mogelijk oorzaken van onderkoeling

Vooral wanneer lange tijd buiten in de kou door gebracht wordt, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen om onderkoeling en de bijbehorende risico’s te voorkomen.

Bij werkzaamheden buiten en op hoogte is het risico op onderkoeling nog hoger omdat de luchttemperatuur daalt naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter. Dit lijkt niet veel maar kan genoeg verschil maken om het risico op onderkoeling te verhogen. Dit risico neemt verder toe als de lucht niet droog is, dus als het mist of regent.

Ook al merken we het niet, ieder mens verliest voortdurend warmte en maakt voortdurend warmte aan. Wanneer de warmteafgifte groter is dan de aanmaak, zal de lichaamstemperatuur dalen. Vooral bij veel wind en wanneer men nat is, zal afkoeling sneller optreden.

Voorkomen is beter dan genezen

Onderkoeling kan onder andere voorkomen worden door een goede kledingkeuze en de juiste uitrusting. Draag voldoende warme kleding zoals thermo-ondergoed, fleece tussenlaag, water- en winddichte maar wel ademende bovenlaag of een warmte-overall (winter overall). Let op katoenen en zweetabsorberende kledingstukken. Ze kunnen vocht vasthouden, wat afkoeling in extreme omstandigheden kan versnellen. Vergeet vooral niet het hoofd goed te beschermen, het betreft een relatief groot oppervlak en daardoor gaat er veel warmte verloren, dus draag een lekkere muts.

Zorg voor persoonlijke noodsignalen zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon en zorg dat er collega’s in de buurt zijn die weten dat er op hoogte gewerkt wordt. Draag een veiligheidsharnas zodat je niet uit de bak kunt vallen bij eventueel verlies van bewustzijn. Blijf bij koudere temperaturen voldoende in beweging.

Switchable Image

Ingeborg Gabriëls

Deel je zorg met Ingeborg

Heb je een vraag waarop Ingeborg het antwoord zou kunnen geven? Of wil je samen een video maken? Gebruik onderstaand formulier. Stel deze dan via onderstaand formulier!

Deel je zorg met Ingeborg

Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.